dijous, 7 de febrer del 2008

Llegir per integrar

La literatura ens ofereix la possibilitat de descobrir mons nous, però també ens pot obrir les portes per millorar el que tenim. Amb l’objectiu d’aprofundir en la vessant més solidària de les lletres la darrera setmana de febrer tindrà lloc a Alzira la quarta edició de les jornades Lectura i Diversitat, una proposta innovadora que ajudarà a donar difusió dels beneficis de la lectura com motor d’integració social.

Les jornades s’inauguraran el pròxim 25 de febrer a la Casa de la Cultura d’Alzira amb la participació de l’escriptora Montserrat del Amo, Premi SM Iberoamericà de Literatura infantil i juvenil en 2007. La segona conferència tindrà lloc el dimarts 26 de febrer amb la presentació d’un innovador programa de Lectura Fàcil que desenvolupa la Fundación Ciudadania d’Extremadura. Finalment, les Jornades es tancaran el dimecres 27 de febrer amb la projecció del curtmetratge Laura no quiere d'Annabella Martínez Cejudo i el lliurament dels premis del Concurs de Contes sobre la diversitat.

Els convidats d’enguany són:

Dilluns 25 de febrer de 2008. Hora:17:45. Lloc Casa de la Cultura d'Alzira

Montserrat del Amo va nàixer a Madrid, és llicenciada en Filosofía i Lletres per Universitat Complutense de Madrid. Va treballar com a professora de Llengua i Literatura fins que l’any 1986 va deixar la docència per dedicar-se plenament la creació literària. Ha guanyat el premi Iberoamericà de Literatura infantil i juvenil i ha estat nominada per al Premi internacional Hans Christian Andersen. De la seua llarga llista de títols publicats a la conferència d’Alzira ens parlarà dels seus llibres: La piedra de toque i Álvaro a su aire, on tracta la discriminació social davant persones amb discapacitat.

Més informació a la web de la l’autora


Dimarts 26 de febrer de 2008. Hora:17:45. Lloc Casa de la Cultura d'Alzira

Extremadura vive la fàcil lectura, és un programa promogut per la Consejeria de Cultura de la Junta d'Extremadura, i l'Associació Regional d'Universitats Populars d'Extremadura amb l'estreta col·laboració de la Fundació Ciutadania, el Pla de Foment de la Lectura de la Regió, la Fundació General de la Universitat Autònoma de Madrid, Cermi Extremadura, la Fundació Acadèmia Europea de Yuste, Caixa Rural de Almendralejo, Edicions de l'Oest, la Universitat d'Extremadura, les Universitats Populars, Biblioteques de la Regió i l'Associació de Gestors Culturals d'Extremadura.

Es desenvolupa a Extremadura i va destinat a col·lectius amb més dificultats per a la lectura i l'hàbit lector. Pretén garantir que el llibre i la lectura arribi a tots i totes sense exclusions i atenent a les diferents capacitats de comprensió lectora, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables, això és, a les persones que tenen més dificultats d'accés.

Més informació a la web del programa


Dimecres 27 de febrer de 2008. Hora:17:45. Lloc Casa de la Cultura d'Alzira

Curtmetratge Laura no quiere d'Annabella Martínez Cejudo.

Aquest treball audiovisual narra la delicada situació d'Alonso, un discapacitat mental que, al morir la seua mare, ha de traslladar-se a viure a casa del seu germà Javier, amb la seua dona, Laura i la seua filla de sis anys, Helena. La jove parella s'ha de fer càrrec ara, no només de la xiqueta, a la qual atén amb prou feines davant els atapeïts horaris laborals, ara de la també s'han d'ocupar també d'Alonso que, a més, travessa un delicat moment emocional amb greus manques afectives: la seua vida ha girat sempre entorn d'una mare que acaba de desaparèixer i l'adaptació no és fàcil. Aquest treball posa al descobert un problema social que han d’afrontar algunes famílies.

Més informació »

Les Jornades han estat organitzades per la Fundació Bromera, les regidories de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Alzira, Cefire d’Alzira, l’Associacció Mésmans i el col·lectiu Mares dels dimarts de la Associació Comarcal Pro-discapacitats Prosub. Aquesta és la quarta edició d’aquesta iniciativa que ha comptat des dels seus inicis en una excel·lent acollida per part dels professionals i del públic en general.